Starostlivosť o nerezové zariadenia v kuchyni

V profesionálnych kuchyniach sa nachádza množstvo zariadení a pasívnych prvkov vyrobených z nerezovej ocele. Nerezové ocele (existuje ich niekoľko druhov) sa vyznačujú zvýšenou odolnosťou voči korózii. Ich odolnosť nie je absolútna a radi by sme vám poradili, ako si môžete životnosť týchto zariadení predĺžiť.

Aké čistiace prostriedky nepoužívať?

Hlavným faktorom, ktorý môžete ovplyvniť, je výber čistiacich prostriedkov.

Neodporúča sa používať abrazívne prostriedky ako sú rôzne “drátenky”, špachtle a čistiace pasty s obsahom piesku.
Abrazívne prostriedky vytvoria v povrchu ocele mikroskopické ryhy. V nich sa usádza mastnota, špina a zvyšky potravín. Vplyvom tepla sa tieto zvyšky vypália a ostanú čierne.

Vyhnite sa aj používaniu chemických prostriedkov s obsahom chlóru. Chlór reaguje s nerezovou oceľou a po čase vytvára na povrchu bodovú povrchovú koróziu ktorá vyzerá takto:

Zavápnená varná komora konvektomatu.
Tento typ korózie dokáže spôsobiť chlór v čistiacich prípravkoch. (Zdroj obr.)

Najšetrnejšie, ale aj najpracnejšie, je ošetrovanie nerezových povrchov neutrálnymi čistiacimi prostriedkami. S ich výberom vám radi pomôžeme.

Na obrázku vidíte, čo ostalo z vrtule ventilátora teplovzdušnej pece po približne 20 mesiacoch používania.

Zničená vrtuľa teplovzdušnej pece.
Neprešli ani 2 roky a pec potrebuje servis iba pre nesprávnu techniku čistenia.

Predpokladaná príčina je používanie agresívnych chemických prostriedkov, ktoré síce pomôžu personálu s čistením zariadenia ale majú deštruktívny vplyv na samotné časti strojov.

Zhrnieme si to: pieskové prostriedky nerezový materiál poškodzujú, manuálne odstraňovanie špiny a hrdze spôsobuje škaredé zárezy a čistiace prostriedky s chlórom môžu vytvoriť hrdzavé bodky na povrchu. Neutrálne čistiace prostriedky sú riešenie.

Objednať Gastservis